Klantenbehoud: je meest onderschatte winstmaker

Je focust je op nieuwe klanten binnenhalen, maar ondertussen glipt er geld weg waar je niet bij stilstaat. Ontdek de verborgen kosten van het verwaarlozen van je bestaande klanten.

Ontdek de superkracht van nieuwsbrieven!

Benieuwd waarom je beter kunt investeren in je mailinglijst dan in social media? Je leest het in dit gratis ebook!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Als ondernemer ligt je focus vaak op het binnenhalen van nieuwe klanten. Logisch, want groei is belangrijk. Maar wat als je ondertussen onbewust geld laat weglekken? Het verwaarlozen van je bestaande klantenbestand kost je meer dan je denkt. Laten we eens kijken naar de verborgen kosten.

  1. De stille uittocht

Je merkt het vaak pas als het te laat is: klanten die stilletjes vertrekken. Ze maken geen ophef, ze sturen geen boze e-mails. Ze zijn er gewoon niet meer. Volgens een onderzoek van Bain & Company verhoogt een toename van 5% in klantenbehoud de winst met 25% tot 95%. Dat is geld dat je laat liggen door klanten te verwaarlozen.

  1. De gemiste upsell-kansen

Bestaande klanten zijn goudmijntjes voor upselling en cross-selling. Ze kennen en vertrouwen je al. Volgens onderzoek van Marketing Metrics is de kans dat een bestaande klant nog eens koopt 60-70%, terwijl dat bij nieuwe klanten slechts 5-20% is. Verwaarlozing betekent dat je deze lucratieve kansen mist.

  1. De dure vervanging

Het binnenhalen van een nieuwe klant kost vijf tot zeven keer meer dan het behouden van een bestaande klant, aldus Invesp. Toch besteden veel bedrijven het leeuwendeel van hun marketingbudget aan het werven van nieuwe klanten. Een dure misrekening.

  1. Het negatieve domino-effect

Een ontevreden klant vertelt gemiddeld 9-15 mensen over zijn slechte ervaring, volgens American Express. In het tijdperk van sociale media kan dit aantal exponentieel toenemen. De reputatieschade die hieruit voortvloeit, is moeilijk in geld uit te drukken, maar kan aanzienlijk zijn.

  1. De verloren levenslange waarde

Elke klant vertegenwoordigt een potentiële levenslange waarde (Customer Lifetime Value - CLV). Door klanten te verwaarlozen, mis je niet alleen directe verkopen, maar ook alle toekomstige aankopen die deze klant had kunnen doen.

De oplossing: investeer in klantenbehoud

Het goede nieuws? Deze kosten zijn grotendeels te voorkomen. Hier zijn enkele stappen:

  1. Implementeer een CRM-systeem om klantinteracties bij te houden
  2. Ontwikkel een strategie voor regelmatige, waardevolle communicatie (hulp nodig? Check onze nieuwsbrieven dienst)
  3. Creëer een loyaliteitsprogramma om klanten te belonen
  4. Vraag om feedback en handel er snel op
  5. Train je team in uitmuntende klantenservice

Conclusie

Het verwaarlozen van je klantenbestand is als een langzaam lek in je bedrijfsboot. Je merkt het misschien niet meteen, maar uiteindelijk kan het je bedrijf doen zinken. Door bewust te investeren in je bestaande klanten, stop je niet alleen deze lekkage, maar creëer je een stabiele basis voor gezonde groei. Vergeet niet: een tevreden bestaande klant is je beste - en meest kosteneffectieve - marketingtool.

Dagelijks maken ruim 400 bedrijven gebruik van ons platform.

Wij zorgen ervoor dat al jouw klanten regelmatig van je horen zónder dat het jou extra tijd kost. Daar krijg je #blijeklanten van.

Lees hier hoe blij onze gebruikers met onze software zijn
    
Als financieel adviseur ben je druk met allerlei zaken. Ik houd nu meer tijd over voor advieswerk
Koos Tichelaar
HypotheekInfoPunt Tichelaar
    
Werken met Contaqt levert zelfs nieuwe klanten op!
Pieter Oorlog
Foreburgh Financiële Planning
    
Wij hebben destijds voor Contaqt gekozen omdat wij onze klanten graag via nieuwsbrieven wilde bereiken en dat ook wilde monitoren.
Shirani Arnken
Berkenrode Assurantiën

Dankzij Contaqt blijven cliënten betrokken bij mijn bedrijf en tevens helpt het bij mijn zorgplicht.

Contaqt maakt het eenvoudig een nieuwbrief te versturen. Ik ervaar dat klanten het prettig vinden regelmatig wat van mij te horen. De tijdsbesparing kan ik gebruiken voor commerciële werkzaamheden."

Met Contaqt kan ik actuele berichten vol automatisch op onze website plaatsen, op onze social media kanalen verspreiden en via onze nieuwsbrief versturen. Een prima aanvulling binnen onze communicatiestrategie."

Naast de nieuwsbrief van Contaqt gebruik ik ook het programma bij het invullen van zorgplicht op mijn portefeuille. Met een simpele vragenlijst krijg ik inzicht in de wensen en wijzigingen van mijn relaties.

Wij zijn onlangs gestart met de nazorgscan. Dit met succes. Cliënten reageren erg enthousiast. Daarnaast heeft het voor extra omzet gezorgd.

Contaqt is voor mij een gebruikersvriendelijke tool die ik gebruik voor mijn nieuwsberichten. Het bespaart mij een hoop tijd.

Lees verder

Instagram en nieuwsbrieven: het perfecte duo voor jouw marketing

Lees verder

Stop met zenden, start met luisteren: Maak je nieuwsbrief interactief

Lees verder

Vergroot je omzet met elke klik: e-mailstrategieën die écht verkopen